2010 11, Anna-Leena Härkönen

Anna-Leena Härkönen, Nej tack, Nordstedts

 

Äntligen har jag fått bekanta mig med Anna-Leena Härkönen och hennes chick-lit från Finland. Nej tack är en uppfriskande och rak bok om en kvinnas fyrtioårskris. Redan det första kapitlet fångar boken läsaren med sin svarta humor. Här träffar vi en kvinna som lever sitt liv med sin man och tonårsdotter, ett liv som faktiskt börjar bli lite tråkigt och förutsägbart.

 

När sommarens långa veckor av ledighet står för dörren längtar bokens huvudperson Heli efter sex med sin man som hon efter femton års äktenskap fortfarande är kär i. Hennes men längtar mest efter att få bli lämnad ifred med sin dator och sina dataspel. Hur ska Heli få sin man att slita blicken från datorskärmen och se henne? Vad händer när två människors syn på äktenskapets plikter och glädjeämnen går isär? Härkönens bok skildrar dessa frågor genom den sexuellt frustrerade Heli på ett strålande sätt.

 

Chick-lit genren har under senare år fullkomligt flödat över av nya namn, många av dem svenska. Ingen annan nordisk författare som jag har stött på har på samma sätt som Härkönen lyckats lika bra som de engelskspråkiga författarna. Nej tack lyckas vara utlämnande och känslig samtidigt som den är humoristisk och rå något som framför allt brittiska författare har lyckats med tidigare. Författaren skräder inte orden och beskriver detaljrikt sex och onani men det blir aldrig snaskigt eller sexuellt. Framför allt beskriver den på ett varmt vis en kvinnas kamp för sitt äktenskap och sin egen lycka. I en genre som ibland kan kännas lite för enkel och där böckerna ibland känns snabbt producerade i vinstsyfte är Härkönen en frisk fläkt. Heli är en stark kvinna som kan ta hand om sig själv men som längtar efter den kroppsliga och känslomässiga närhet som hon förtjänar att ha i sitt liv. Här finns ingen sentimentalitet och boken vägrar försvaga kvinnan genom att förutsätta att det enda hon behöver är en man för att bli lycklig.

 

Även om boken kretsar kring sex blir det aldrig pinsamt eller störande, jag lämnade boken med ett leende på läpparna och en känsla av att jag lärt känna en romankaraktär med humor och skinn på näsan.

 

Anna Pettersson


Folket 2010 10, Erica Jong

Förföra demonen, Erica Jong, Nordstedts

 

Är du en av dem som minns när Erica Jongs bok Rädd att flyga kom? Jag är tyvärr inte en av dem, jag har inte läst Rädd att flyga för när jag blev tonåring och började intressera mig för feministiska frågor hade allt prat om Erica Jong redan tystnat. När jag nu har läst Jongs nya bok Förföra demonen som handlar om hennes författarskap ska jag nog ta mig tid att läsa Rädd att flyga. Jag önskar såhär i efterhand att jag hade börjat där.

 Demonen som bokens titel syftar på är Jongs inspiration. Enligt författaren krävs det en demon att jaga och tämja för att man som författare kunna skriva. I början av sitt författarskap använde Jong bland annat alkohol för att finna inspiration men när hon nu summerar sitt arbete så här lång har hon kommit fram till att hårt arbete och en hälsosam livsstil är den enklaste vägen till orden. Boken handlar lika mycket privatlivet som om författarskapet och alla de demoner och livslevande människor som Jong har fått lära känna och tampas med. Som läsare får jag känslan av att Jong skrivit boken som en vägvisare till unga kvinnor med författarambitioner men jag, som är en relativt ung skrivande kvinna, blir tyvärr varken inspirerad eller imponerad. Det är alltid givande att läsa om intressanta livsöden men pekpinnar och moraliska ställningstaganden kunde jag ha eller mista.

 Den här boken gör mig förvisso lite nyfiken på några av Jongs romaner men när sista bladet är vänt känner jag mig inte längre nyfiken på författarens privatliv. Boken ger en god bild av en ung och frispråkig författares liv under 1970- och 1980-talet men det hela känns stundom lite flummigt. Jong talar om hur hon skriver och använder gärna den sexuella akten som en symbol för sitt författarskap, något som ger bilden av en frigjord konstnär. Nog var det så att hennes uppriktiga och detaljerade beskrivning av kvinnans sexualitet var det som gjorde henne berömd men idag känns denna metafor varken spännande eller nödvändig. Ni som har läst ett par av Jongs böcker och älskat dem borde självklart läsa den här boken. För er som bara är lite nyfikna på vem Jong är skulle jag nog rekommendera att först läsa Rädd att flyga, ger den mersmak kan ni läsa Förföra demonen.


RSS 2.0